Thursday, December 30, 2010

alahai TIKET BAS

mood : mendengar doa pagi di You Tube(insaf)


Assalamulaikum..
Sobahannur!!Selamat pagi!!Good Morning!!
ahhh..entry kali ni...aku nak ajaq hampa semua..


BAGAIMANAKAH CARA UNTUK MEMBELI TIKET BAS DENGAN EFEKTIF??


1. pastikan betul-betul tarikh dan masa anda akn bertolak ke destinasi pilihan.
2. pastikan destinasi bas itu betul jugak.
3. pilih bas yang tidak mempunyai sebarang rekod kemalangan jalan raya atau masalah disiplin yang laen sepertinya: tinggal penumpang di tengah jalan. (sangat penting)


SELEPAS BELI TIKET


1. Sila cek tiket tu..belek la..masa bertolak, no.seat, destinasi. 
2.Simpan tiket tu macam mana anda menyimpan gambar pakwe/makwe anda.
3. Datang awal 15-20 minit sebelum bas bertolak.
4. sila cek no.seat anda apabila masuk kedalam bas. takut2 ada yang kena maki gan penumpang laen.


SEMASA BERADA DI DALAM BAS


1. Senyap. Tapayah nak bergayut la gan fon anda sebab org laen pon ada fon mahal.
2. Lebih baek jika anda tidur. (jgn lupa set alarm risau x terbangun)
3. Kalau bas berhenti untuk solat dan makan. Sila bgtau driver bas dhulu anda mahu kemana takut pakcik tu lupa nak check jumlah penumpang.
4. Amik tau la sapa org kat sebelah anda tu. Satu masa nanti, anda akan mintak tolong dr dia jugak.
5. Jangan bawak barang yg bnyak. Maximum 2 beg. tu pun jgn besar2 sebab semalam aku tengok drama kan, bas tu rosak, penumpang perempuan tu kena liwat, rogol n bunuh sebab dia tanak ikut penumpang laen jalan ke tempat yang lebih selamat. Dia kata barang dia banyak, x larat nak bawak. (AL-Fatihah untuknya sekali)
6. Dah bawak barang tu, jaga elok2. Kalau boleh, tulis nama kat beg. Mesti org tak hingin nak curi beg anda.


aku menaip berdasarkan pengalaman yang aku alami..kalau ada ada pengalaman laen, bole tokok tambah. amat dialu-alukan.


Sebenarnya, pg ni duet tiket balik Somban RM 40 aku mungkin akn burn sebab aku salah pilih tarikh..
padan muka aku!!! (yg hensem ni)


HAH!!lagi 1...PENTING!!!..Anda tidak dibenarkan memulangkan tiket atau refund dlm bahasa saintifiknya.
Jika anda sudah membeli tiket dan ingin menukar tarikh tiket kepada tarikh yang lebih awal, it will be considered.Kalau anda ingin menukar tiket kepada tarikh yang lebih lambat...bole blah...sebab xkan dilayan. Orang kat kaunter tu akan tolong jual balik tiket anda and anda akan dpt balik half price. tu pon kalau ada orang nak beli..Kalau x??? (banyak gila kalau)
PADAN MUKA!!mcm kes aku la..
Tambahan, andai ada kesalahan pada tiket itu, sila rujuk kaunter bas pada tarikh yang sama anda membelinya sebab closing account dibuat setiap hari(faham x closing account?xpaham suda..)


ok.aku challo dulu...apa2 pon..


SELAMAT PULANG KE KAMPUNG.INGATLAH ORG YANG TERSAYANG. *x memasal 

yang ni pon kena berjaga2...kang menangis x berlagu plak...

adios



7 comments:

.:iNFO SHiNE:. said...

lepak sudah...yg penting jgn jadi cam 5 disember sdah...hee

-> from juniormu di pern dunk

afuan shah said...

hahahha..tau2 ja hg 5 disember noh..
ouh,..juior aku upanya!!style!!

rainbowcloudy said...

amboiii.. ceq oqang utaqa ka.. duk mn tu?

ni mst nk blk kmpus... hehe. hati2 la nooo..

baca doa makan n doa naik knderaan. kompom2 lapa kan nnt.. :P

Mar said...

weyh bukan boleh tukaq ka,..p la abaq kata tukaq tarikh xleh ea???????

klo gitu meh naik imiu meh,...ang ad kat pendang turun la lostaq nek bus ngan kami,,,,aku mira n lain2,..

lagi satu ang buang la WORD VERIFICATION ANG TUH,,,,susah ak nak komen,.hehehehe

afuan shah said...

rainbow cloudly: hahahha..ha la..cek org utagha la cik oii...
ok2..trima kseh la bg nasihat mcm mak cek..hua3..
ok2..kena makan la...nak soh cik rainbow blanja..hua3

mar: hahahha..wokehlah!!aku tnya shaki..dia kata full..mati la aku weh..
word vri???nnt la...hik3

si pujangga said...

tiket bas oh tiket bas..

afuan shah said...

hehehhe....tiket2...sapa mau beli...wa sudah salah beli maaa....