Monday, March 14, 2011

Alahai Jepun...Kenapa Melayu Pemaaf ?

Assalamu'alaikum w.b.t.
ehemm..ehemm...
sebanarnya aku agak risau untuk menaip pandangan aku ni..
tapi..aku teruskan...(inhale...exhale..huh~)

Tsunami di Jepun..banyak event "doa" yang dapat aku tengok berkeliaran di Facebook... antaranya ; Pray For Japan dan 5 000 000 Support Japan with a click. Caring sungguh Mr. Facebook ye.. Tapi aku tak attend pon. Entah kenapa aku rasa tak perlu. Bukan tak perlu untuk berdoa, tapi tak perlu untuk attend. Rasanya kita bole attend 'pray' tu 5 kali sehari paling kurang kan?? paham tak? huhu

Tapi tiba-tiba aku terfikir kenapa orang Melayu begitu semangat mendoakan Jepun...
Mereka dah lupa kah apa yang Jepun buat kat nenek moyang mereka dulu??
bak kata Tun Dr Mahathir bin Mohammad " Melayu Mudah Lupa"
membunuh dan merogol tu biasa la der..macam dah ibadat harian.
tapi sampai nak paksa orang minum air sabun banyak sampai kembung perut, pastu letak papan atas perut orang tu, pastu tentera Jepun maen jungkang-jungkit...parah x??

kalau nak tahu, ni la jungkang jungkit yang aku maksudkan

nak tengok ka macam mana nenek-moyang kita kena bunuh??

macam ni la
(lambat pulak nak upload..maaf..takleh nak upload lebih pics)
gambar tentera Jepun buat anak dara sebagai "ulam" aku tak dapat cari...hehehe...
kejam tak tentera Jepun??tapi kejam lagi Zionist kan??huhu..

Kenapa baik sangat orang Melayu mendoakan Jepun??

Satu, sebab ada orang Islam disana.
Dua, sebab ada pelajar Malaysia disana.

Alhamdulillah...tak ramai yang menjadi mangsa korban...
Sampai orang Indonesia risau sangat pasai pelakon ponografi, Cik Maria Ozawa yang merupakan anak kelahiran Jepun tu.hehehe.. (tq to Encik Thaqif )
tapi yang aku nak highlight ni, rakyat Jepun a.k.a. cucu-cucu tentera Jepun dulu tu...buat apa kita nak doakan  mereka??depa ada doakan kita dulu waktu kita dijajah dan disiksa??tapayahla nak doakan...Jahat x aku??
Memang pon...tapi sebelum kawan aku ingatkan aku bagaimana Rasulullah s.a.w. (selawat ke atas Baginda) tidak membalas dendam terhadap bangsa yang telah menghalang perjuangan Baginda.

Hah....sebab tulah Melayu tu Pemaaf orangnya.Sebab orang Melayu kan orang Islam jugak dan orang Islam tu kan umat Rasulullah. Jadi,kena la ikut jalan Baginda.
Kalau nak diikutkn hati, mau aku sumpah seranah ja puak-puak Jepun tu bgi pupus...tapi...balas dendam bukan nilai yang baik...maafkanlah...

anda macam mana??boleh maafkan tak??
Loading...

14 comments:

shereena said...

ada betul jgk entry nie..jepun dulu pun kejam.apa2 pun kta doakan yg terbaik je la.

afuan shah said...

hehehe...doa kan senjata mukmin..:)
mungkin generasi Jepun sekarang dah berubh

Badrul Hisyam said...

ketika jerusalam ditawan oleh tentera salib,
ramai org islam(wanita,org tua kanak n lain2)
dibunuh n diseksa,tp ble sultan salahuddin mnawan blik jerusalam,xplak die wk g2,malah dberi kbebasan org kristian d'situ utk beribadat,klu nk di ungkit cte2 lame 2,
owg mlayu dlu pown pnah gduh2 gk,bunuh2 gk..
kita org islam x pernah b'dendam dlm nk mnyebarkan islam d bumi Allah nie..

afuan shah said...

betul tu bad...:)
telupa nak masukkan cita Salahuddin..

kitty said...

affuan lagi berani la!! kte xbrani pon nak post pandanagn yg sama! hehe..thumbs up!

nub said...

kita guna perspektif Islam, bukan melayu semata-mata.. =)

afuan shah said...

anith : hahah...tadak hal la..before ni kena jugak kecaman kat fb kot..huhuhu

nub : hoyeh..betoi tu nub..:)

miss husna said...

suke entry ni..btol gak ape yg diperkatakan..

afuan shah said...

tq miss husna..btw...memaafkan is better rite???

fyna said...

kite doakan yang terbaek je kan...
hehehe....


jom singgah n follow belog saya...
http://inibelogfyna.blogspot.com

Afiqah Zulkifli said...

Membangkitkan tentang isu lama umpama menghukum cucu cicit penjenayah, hanya kerana datuknya dulu seorang penjenayah.

apabila terbangkit cerita perang dunia bila berbincang dengan rakan universiti jepun, tak terlepas dari mereka ucapkan “Gomennasai” (Mintak maaf ya…), walaupun mereka itu sendiri tak bersalah.

afuan shah said...

hihihi..betol tu..tapi bangkitnya isu ini bukannya saya nak menghukum...kata awak.."umpama"
tapi bagi saya tadak niat langsung nak menghukum..
cuma saya nak mengingatkan sejarah..sebab org selalu melupakan sejarah...
tx for sharing fiqah..
sebab tu sy bangga menjadi bangsa Melayu selaku umat Islam..tiada dendam didada..
History is a lesson for us...:)

sya fiqa said...

hoho...gud entry..
tp en y lepas 2 jdknlah sbg teladan..
bt pedoman utk kite sume..

memaafkan itu lebih mulia dr mminta maaf..
so cpt laa kite memaafkn kt owg2 y dh bt kite trase atie (lri topik******hok3)

pape un..kite doa y t'baik utk downg ^^

afuan shah said...

yes jadikan teladan..sebab tulah oenggunaan sejarah sebenarnya...:)
tq!