Saturday, March 12, 2011

Rugi Tak Kalau Tak Belajar Di Luar Negara??

Assalamualaikum w.b.t.
mood : mendengar lagu...

seronok tak belajar di luar negara agaknya??

apa rasanya??

dapat ambik gambar banyak-banyak kat sana kan??

dapat tunjuk kat dalam facebook??ouupps!!xlah... *no offense

pernah tak hampa terfikir untuk sambung belajar kat oversea...and we become foreigner there!!!hahahha..
kalau aku??yes...aku pernah...dan cita-cita aku ingin menyambung pelajaran di United Kingdom dalam bidang Psychology :) *xperlu sangat afuan

jom kita tengok...apa kata mereka??

ZZZAAASSSS!!

soalan aku kepada mereka : " rugi x kalu x blaja kat oversea? "


pelajar yang belajar di Rusia

pelajar yang beljar di India. *maaf kurang menjawab soalan...hehe

graduan UIAM Gombak. =.=" *terpengaruh dengan Tsuami kat Jepun tu

pelajar yang bakal belajar di luar negara. *kesian..hehe..cam x ready plaks.

pelajar UIAM. *nampak sangat ^-^

hehehehe..tulah seniors dan kawan-kawan aku punya jawapan...
kita yang belajar kat dalam negara ni kadang 'tergedik-gedik' nak belajar kat oversea padahal kita tak tahu apa yang pelajar Malaysia yang berada di luar negara alami dan mereka sebenarnya berhadapan dengan banyak risiko. Contoh yang paling jelas :
1. Di Mesir baru-baru ni pelajar Malaysia terpaksa pulang ke Malaysia kerana kes Hosni Mubarak tuh.
2. Pelajar di Australia (aku lupa daerah mana) terpaksa berhadapan dengan banjir dan kerajan di sana buat tak endah ja kat pelajar Malaysia.
3. dan pelajar di Rusia:
amekow!!

 lebih kurang macam tulah keadaannya. Kat sini bukan aku nak bagi tahu yang belajar kat oversea tu tak bagus dan belajar dalam negara sendiri bagus. Cuma aku ingin membuka mata dan hati kita semua yang belajar di oversea bukan lah setakat nak seronok-seronok ambik gambar lawa-lawa atau nak berlagak kaya kalau dapat scholar berjuta-juta. Kalau itu yang hampa fikirkan, adoii..pakat fail ramai2 la jawabnya. Banyak dugaan belajar kat negara orang ni. Aku yang taip ni ada experience la sket sebab belajar kat UIAM .Bukan nak kata la, tapi foreigner tersisih jugak la beb. Kesian...

Kat dalam negara sendiri pon sebenarnya kita berhadapan dengan risiko. Contohnya :

1. $$$ tak cukup.
hehehe..buat setakat ni, tu ja yang aku nampak..yang lain... Alhamdu lillah...aku bersyukur negara kita aman harmoni walaupun kerajaan dan pembangkang selalu bertekak..tah yang mana satu betul pon aku tak sure. *maaf bab ni aku tanak kupas sangat. Jadi berbahagialah anda kerana belajar dalam Malaysia!!!

Kesimpulannya, tidak rugi kerana masing-masing ada baik dan buruknya...Kalau masih nak pergi oversea jugak, belajar pandai-pandai, kupul duit. Pastu pergi la mana-mana yang hampa suka ok..:)

Nasihat seorang ibu :

Kepada pelajar yang belajar di luar negara, belajar lah bersugguh-sungguh. Tahniah !! anda terpilih menjadi duta kecil di sana tapi jangan lupa untuk kembali berjasa pada negara tercinta dan jangan lupa budaya kita :)

Kepada pelajar yang belajar dalam Malaysia tanah tumpah darah kita ini. Bersyukurlah anda. Janganlah nak berlagak macam 'omputeh' plak. Melayu kenal siapa Melayu :) Belajar rajin-rajin jugak ok.

sekian...apa kata anda???
Loading...


 

11 comments:

shereena said...

sy bsyukur dpt stdy dlm negeri..x dinafikan memang best stdy kat oversea tp klu blaku hal2 bencana cm skng nie susa owh..huhu...dua2 pun ada klmhn n klbhn masing2^^

afuan shah said...

tq sheerena...betol ckp awak tu...
bersyukurlah!!n happy!

Wan Zahidah said...

bes blaja kat m'sia...leh blk umah slalu...

afuan shah said...

weh..tu xleh blah...tp betoi jugak...tu yg manja lbih sgt:P

nub said...

aku overseas gak...

upm(universiti paris malaysia)

harhar

fatinalhadad said...

best best ^^,

afuan shah said...

nub ; hg nak style ja noh...hahahh

fatin :hihihhi...

BillyNain said...

tul tu...kalau kat UIA foreiner tersisih, kt UTP tempt en Billy blajar dulu2 pun sama jer. bayangkan kalau kita berada dlm tmpt foreiner tu..huhu, rasanya en Billy pn x ley nk survive

afuan shah said...

wah2!!sangat suka bila en Billy komen!!
makaseh...
betul tu en Billy...
kita x kuat nak survive mcm org len..sebab tu x dapat stadi sana...

Nonie said...

memang pernh tanam impian nk blja kt oversea...
tp blja kt mane2 pun sma...nmapun bljar kan,ttp ade phit manis nye.myb kt luar ngara experince lebih n blh canang gmbr merata.hahaha.berbju sejuk tebal ngn view 4 musim..hihih

afuan shah said...

hahahah..betol tu nonie..laa...kita pon bole amek gambar 4 musim..kat shah alam..haha