Thursday, April 21, 2011

Waktu aku Budak Kecik (Part 1)

Assalamualaikum dan Selamat Pagi Malaysia !!!!!!
aku sangat syok hari ini sebab...........aku nak buat entry pasai zaman budak2 dulu...
kos op la pasai permainan zaman 90-an!!!!!yeehaa!
sebelum tu aku nak bagtau la...aku ni budak kampung...kalau ada permainan yag x penah dengaq tu...buat2 tau ja la....

1. Tuju kasut a.k.a. Baling Selipar...aku taktau la kalau2 ada antara kita yang berumur 18 dan keatas x penah men tuju kasut ni..pergh!!best gila!!! men ngan budak laki kompom aku beguling kat padang...!! hahahahaha

hah...mcm ni la...aku pakai selipar jepun ja dulu..hehehehe

rules maen tuju kasut ni ikut negeri la...atau lebih tepat ikut tempat...yang pastinya ada 2 team akan berentap..hahahaha!! tnya la budak2 la ni..depa reti maen dak??last aku maen bulan 1 ritu...hahahaha!!

sebelum nak p maen..kutua geng a.k.a. team............

see?siap ada ad hoc meeting lagi tau!!hik3


2. Batu Tujuh a.k.a Batu Seremban..

Actually x sama pon..batu tujuh maen tujuh bijik batu...batu seremban biasanya maen guna jemput2 5 biji tu kan?? Sapa org utagha taktau "pangkoq" ??? Bukan pungkoq lah... "pangkoq" tu cara untuk dapatkan point dalam permainan ni...kalau dapat "pangkoq" tujuh biji batu, maka markahnya.. 7 x 2 = 14...woohaa !! kalau guna cara atau kaedah "timbang"...kalau dapat "timbang" 5 biji batu,markah nya..tetap 5... Ingat senang ka nak dapat skill "pangkoq" ni??? mai try lawan tgk!!! Lagi satu, bukan senang2 ja dapat peluang nak "pangkoq" n "timbang" ni...kena maen sambut-sambut batu dulu ok...*sumpah rindu!!

tu tak cerita lagi pasai pantang larang maen batu tujuh ni...heeee~~sonok kan??

batu tujuh...lagi lama batu tu dimain...lagi best!! awat??


batu seremban...tu la jemput2...hehehehe

haaa....sampai sini dulu lah....kalau aku taip panjang2 pon x ramai mana pon nak baca kan...hahahahah!!! nanti kalau ada masa..banyak lagi permainan aku cerita naa....kalau ada sebarang idea..bole komen2 jugak...MAJULAH PERMAINAN ERA 90-AN UNTUK NEGARA!!!
jom.......aku nak p cari batu!

*sumber gambaq : paklong Google


Loading...

18 comments:

Nonie said...

hheehe..ske la zaman kecik2..
byk sungguh permainan y best~~~
blh lompat2 lg..da bsar ni.malu la

nub said...

aku men rounders aa paling aku terar...

batu tujuh marka2 jaa slalu men. harhar

Mar said...

ak setuju ngan nub,suka rounders.

btw semalam ja baru ak duk ingat lagu zaman budak2.hehehe.


kenangan yg terindah sekli.

afuan shah said...

nonie : heheheh...malu2 plak dak aih..

nub : aci la..aku pon marka jugak...hg ni...nanti aku buat pasai rounders naa...aku pon men gak la!!tp x tera cm hg...

maziah : lagu apa plak dah hg ni??mcm2 naa..

shereena said...

mesti la penah men!batu seremban 2 senang je.hakhakhak<---belagak jap

Nazierah Rosman said...

game zmn kanak2 adalah game pling best! huhu..tpi xde la maen batu yg 7 biji tu..slalunya mmg 5 biji je XD

afuan shah said...

hahaha...batu tujuh best lagi...!!:P

afuan shah said...

@ nazierah : heheheh...try la men batu tujuh...lagi best!!tq2!!

lizz said...

bestnyer zaman2 kecik2 dulukan main jer pikir biler dah dewasa macam2 nak kena fikir....huhu...teringin nak zaman kecik2 dulu

aliarosli said...

ok,zaman 90-an? rasenye maen jugak bende nie sume

huuuuuuuuuuuuuuu,kecik-kecik takde masalah, best

cacing said...

ape comel benor batu seremban biru ko tu? tak rock langsung warna dia... hahahha

afuan shah said...

@ lizz n aliarosli : semestinya..kanak2 adalah terbaek!!

@cacing : hahahaha...bukan aku punya la..aku jumpa kat Google..rembat aja...hahahha

DATO MUDA NIZAR said...

cerita maen tudung minet xdak ka??haha

afuan shah said...

nantikan..!!!hahahaha

Cik Itam @ ira said...

TYME KECIK DULU.. SMUA MEN.. tpi yang pling best men name pe ntah permainan 2.. ala2 besbol 2..

afuan shah said...

hahahah...rounders la cik oii!!

Belalang Hijau said...

bebudak zaman tu klu cakap x pernah main atau tahu permainan d atas, mmg something wrong dgn dia...

wakakakak

afuan shah said...

hahahha..betoi belalng...xpon waktu budak2 dok kat overseas...hik3