Friday, April 29, 2011

LELAKI, TEGURLAH WANITA.

Assalamualaikum..
Salam Jumaat semua..
disaat menaip entry ini, mungkin readers rasa aku touching bagai...tapi x pon..
dah lama aku nak bgtau perkara nii..SOAL HATI..
WANITA..

Ada diantara manusia diluar selalu mengatakan..apabila ada pasangan yang couple,
WANITALAH YANG DEMAND SEGALA-GALANYA..
 Perempuan itu sebenarnya tidak mahu untuk demand pada awalnya.
contoh demand :

CALL SELAMA 5 JAM SEHARI, 

MESEJ SEHARIAN SAMPAI TERTIDUR, 

JUMPA 2 KALI SEHARI,

 DAN MUNGKIN DEMAND UNTUK LELAKI TU PIMPIN TANGANNYA KETIKA MELINTAS JALAN.

dan lain-lain... dalam kata lain untuk mendapatkan perhatian 200%

Tapi ingin aku bagitahu disini..
Yang namanya perempuan ini sangatlah rapuh..
Serapuh biskut raya tu...yang sekali masuk mulut terus cair tu..

Dalam masa perhubungan antara dara dan teruna.
lama kelamaan. "feel of belonginess" (aku pakai dictionary aku sendiri, tolong la betulkan) atau rasa hak milik  semakin kuat..betul tak?
lepas tu, mula lah, si perempuan kalau tidak dapat mesej dlm masa sehari dari lelaki itu, dia akan terfikir seharian..

" aku ada buat silap ke??" 

"aku ni menyusahkan dia ka??"

"atau dia kehabisan kredit??"

"atau dia tidak mengingati aku?"

begitulah lebih kurang...dan lebih teruk kalau dia send mesej, si lelaki tidak reply. PERGH!!
waktu ni rasa mcm nak lempang laju2!! hahaha...
itulah perempuan...bukti hatinya rapuh...kurang sabar...
dia mungkin tidak memikirkan lelaki itu sibuk dengan study, kerja..atau sedang dalam masalah.
dan sesetengah lelaki "tidak melekap" dengan handset mereka seperti kebanyakan perempuan.

maka..Gadis itu dengan emosional yang melampau bagi mesej macam ni
" awak..saya dah banyak sabaq ngan awak ni...tapi tahap kesabaran saya ada batasnya. kenapa?? susah sangat ka nak reply mesej saya?? awak ingat saya ni tehegeh-hegeh kat awak ka?? awak yang mengorat saya dulu kan...wuteva..ikut suka awak lah..."

see?? adooyaiii..perempuan kan?? tapi ini lah dugaannya..perempuan ni nampak ja matang. tapi dia sebenarnya ingin dilayan seperti puteri jika si lelaki tidak dapat mengawalnya...ulang: JIKA SI LELAKI TIDAK DAPAT MENGAWALNYA. mengawal bukan bermaksud mengongkong. sila fahamkan :)

sepatutnya si lelaki perlu dan harus menegur si gadis dengan berhemah. pesan kat si gadis lembut-lembut. Insha Allah, gadis tu memahami. Seorang perempuan bisa menerima teguran. hehe.. contoh teguran:

" awak, kalau boleh janganlah send MMS gambar awak. Saya risau laen yang jadiknya..Saya sayang awak. Saya tak nak dengan benda-benda remeh ni akan merosakkan hubungan kita. Saya rasa awak faham maksud saya. "

" awak, saya bukan taknak mesej awak, Tapi jangan lah seharian kita bermesej. Nanti mungkin akan mengeruhkan hubungan kita dan mungkin akan menimbulkan perasaan yang "melampau" dalam hati kita berdua"

begitulah lebih kurang...
perempuan tidak demand pada mulanya.
tetapi lama-kelamaan...dia semakin sayang kepada lelaki itu dan rasa wajib lelaki itu memberi perhatian kepadanya. Mungkin dia terlupa, lelaki itu banyak tanggungjawab lain lagi :)

ini saja lah yang aku nak share.  Aku menulis berdasarkan pengalaman yang terdapat disekeliling aku.
Sepatutnya melengkapi antara satu sama lain adalah jalan terbaik.
Lelaki jangan teragak untuk menegur perempuan jika perempuan itu "terover". Aku pasti, lelaki ada pendirian yang lebih kuat dari perempuan :)




Loading...

24 comments:

Make Your Own Words™ said...

peh pnjg tul post nih :P

...
tu hg nk kata kat TUT ka?...hahahaa

belonginess? dictnry mna gna?

afuan shah said...

okeh fine..aku tak tujukan kat perempuan dan lelaki lah!!weekk!!aku guna dictionary aku sendiri..lantaklah!

Mar said...

ehem....nak batok jap sebelum komen panjang....


aku cuma nak kata bila orang ada pengalaman perfect ja bila atuq ayat.kekekeke....lalalaalallalaalala


ayat kias pun fuh hebat.siyez xtipu n perli.dari hati yang tulus mulus ni ak mengomen.xad niat lain.:)sabo ea.sesapa la pon kalau dalam this situation

Make Your Own Words™ said...

hehehe..bgus2.

aliarosli said...

ehem ehem, ok terase! terase sebab pernah buat dulu. skunk bek dah

yep, bukan nak mesej je, tapi kalau busy cakaplah.tibe-tibe hilang sape tak hangin?

dan aku sangat sokong ko ape yang ko tulis tue

tapi ciri-ciri lelaki dah bosan dengan pompan pun dah jarang mesej

macam mana tue?

aku pernah kene 2 kali bila si dia bosan! dan bukannya busy

better single, tak mati pun tak kapel. betul tak abg afuan syg?

afuan shah said...

pengalaman perfect??mcm lawak ja hang ni...adoii...menulis memang kena pakai pengalaman..hahahha...btw,,tq lah!!appreciate that.!

afuan shah said...

@ luqman : woohaa!!betulkanlah!!

@ aliarosli : yezza...kalau ciri laki bosan tu...perempuan kena check la balik..kenapa laki tu bohsan kan??mungkin sebab selalu jumpa atau berhubung..lalalla~~tiada rindu..maka akan boring!!hahahah..kenapa panggil saya abg??

Mar said...

affuan komen aku kat atas lps pengalaman tu sepatutnya ada koma,baru betoi.

afuan shah said...

hahaha...ok2..btw...mana ada perfect..kalau perfect..follower aku dah beribu mcm ben la weh.hahaha...tq2!

dato muda nizar said...

hahhaa,...ada perselisihan paham di sini,...hahhaha,...

afuan shah said...

hahhaa...nizar!!kalau dia baca balik..dia pahm la kot..btw..komen la entry...bukan komen atas kome org..hak3

aliarosli said...

hahahahahahha, saje je panggil abang

nak gedik kejap, lalalalala

hahhahahhahahahhahaha. wekkkkkkkk :P

afuan shah said...

ouh ya ka??hahaha..
panggil akak pon xpa..sebab saya ni pempuan :)

aliarosli said...

opsssssss, yeke? alamak malunyer

sat nak cari loker sat, nak nyorok

waaaaaaaaaaaaaa,malu malu

afuan shah said...

hahahaha!!so k..

Cik ira said...

hahaha.. ad lagi y salah faham ngan nama cik afuan kita ni.. hikhikhik.. tpi best kot entry ni.. pinjam link jap.. nk kasi org bce.. erk

emeera asnary said...

owh.. begitu terasa.. haha... x)

nub said...

laki ni nmpak jaa macam x amek kesah... hehe

afuan shah said...

@ cik ira : apakan daya...iskiskisk..sila2...ameklah...x rugi apa2 pon :)

@ameera asnary : chillax!!

@nub : hg awat tiba2 plak dah...harharhar

myra ♥ zul _ 4eva said...

itu pkara biase kn ? da name pown perempuan, rapuh hatinye .. means, cpat terasa, jiwa sensitif n sbgnye .. but, sy shuke entry niey .. xterasa sgt sbb sy jenis yg bukan shuke text ngn si dia 24 hours .. cz bg sy, msing2 ade keje n tggungjwb msing2 .. dat's y ar sy shuke relationship long distance .. :) ade baeknye ..

afuan shah said...

@myra zul : ha ah...be better person...jgn desak sgt laki ni..nanti depa bosan...:)

Teenager Housemaid said...

hehe no komen..xpernah bercinta..haha

nfdeeda_zubir said...

begitulah gamaknya.
abang aku senantiasa dgn hp beliau bila balik rumah.
1 hari bape kali awek dia call entah.
mungkin kentut pun nak bagi tahu (-_-")

Afuan Shah said...

@teenager housemaid : kah3...

@nfdeeda_zubir : really???ciyan...hik3