Thursday, August 4, 2011

Blog : Mari berbincang secara sehat

Salam alaik.. # 4 Ramadhan

Sebelum memulakan penaipan dengan lebih panjang, aku nak berterima kaseh kepada En RepublicAku (aku tak tahu nama sebenar beliau) kerana telah membuat entry yang sungguh mantoppp!! (ya aku sedang membodek) hoho.

Atas kecetekan ilmu aku, aku tak fahan sangat dan mula keliru dengan penulisan beliau. Tapi selepas berbincang dengan beliau dan Luqeem. Dah faham. hehe

Alhamdu Lillah, pada hari ini dunia maya terutama pada laman sesawang blog telah membuka minda aku untuk terus menjadi manusia yang kreatif dan kritis dalam berfikir. Kalau budak sekolah dipanggil KBKK. HAHA. *cukup skema ayat aku hari ini

Perbincangan dalam sebarang isu di dalam blog (di ruangan komen) menjadi semangat untuk sesiapa sahaja(blogger) untuk terus menekan papan kekunci bagi memastikan pembaca paham apa yang cuba penulis sampaikan(membalas komen). Harus diingatkan disini, orang yang komen sangat memberi impak kepada blogger.

Kalau komen

"saya sudah membaca!!"

"nice one" 
penulis sendiri tidak tahu respon sebenar pembaca. Penulis tidak tahu apa yang pembaca inginkan. hoho (bajetakubloggerterhebatkasinasihat)

Orang yang nak taip komen pula, janganlah terlalu  'garang' dalam menyatakan pendapat.. tetanjat boboi. Mungkin pendapat penulis dan penaip komen berbeza. Tetapi susunlah ayat supaya tidak ada pihak yang akan menganggap kita nak cari gaduh..

Lagi satu, aku yakin penulis langsung tidak memaksa pembaca menyokong bulat-bulat pendapat mereka. Kerana itulah, ruangan komen tersedia supaya kita sama-sama dapat bertukar pendapat dan membuat perbincangan secara sehat.



Loading...

12 comments:

Luqeem™ said...

hahaha/...:D

azam said...

biasanya kalau dah baca mesti beri komen....tapi ada juga yang suka buat cerita sendiri.....biasalah

RepublicAku said...

kadang-kadang ada benda yang kita kurang faham dan bukan senang nak kasi faham terutama info2 yang berbentuk ilmu agama ...itu cuma sedikit sahaja kalau aku "hamburkan " semua sekali gus...aku yang masak kena bedil...tak tahan aku...keh3...

kerana bukan mudah utk di buat ulasan dan di berikan jawapan...terlalu banyak pro dan kontra ...itu pasal aku ambil jalan tengah iaitu sebagai bahan bertukar ilmu dan berbincang...lebih mudah dan selesa...

sama-sama kita bertukar fikiran ke arah yang benar.

Afuan Shah said...

@Luqeem : gelak plak..*dush2!!

@azam : hihi..kalau cerita sendiri tu payahlah nak kasi pendpat sendiri..kang emo plak..huhu

@RepublicAku : tahu takpa..kalau hang maen taruk semua dlm 1 entry..memang terus kena tapak ngan yang laen(yg tak paham)..hahahaha..tq

SoLy SoLicious said...

kadang tu, bukan ape, entri dikarang bermeter-meter.........pembaca pun mals nk baca sgt...depa pu tarok "nice entry"...bla bla.......Sebab tu, sy mengamalkan penulisan dengan bahasa yg mudah, penuh ringkas ttp skema..hahaha...tu pun ade jugak "nice entri",...bio je la...haha

Afuan Shah said...

@SoLy SoLicious : hahaha..yang tu agak la..janagn la panjang nau entry nya...pening kepala nak fokus baca kat screen..hihi..
tp bagi saya..dr letak nice entry tu..baek tapayah letak terus..mcm sakit hati ja..hahah

hahah..kes cik soly ni..saya pon tak tahu la...memang akan terjadi jugak =.="

yad'z said...

nak komen : nice one!


hahahahha... btw... if sesuatu entry tu ade isi yang menarik.. seharusnya diulas dengan komen yang menarik lah kan? ^^

ILA HonEyBuNNy said...

hehe...

yang komen cakap nice one mb mereka setuju dengan pandapat yang kita berikan...

jika mereka ada idea, mereka pun boleh memberi pendapat mereka...

macam2 ragam orang kan bila baca komen..hehe..

ct N honey said...

ye betul tu, bila dpt byk komen,bersemangat nak buat entry yang lagi bagus.

Afuan Shah said...

@yad'z : hahahah...maen2 plak..betul2..komen yang menarik sgt penting!!

@ILA HonEyBuNNy : lalalala~mungkin jugak an..tq 4 ur opinion..hihihi..
sgt mcm2 ragam :)

juanita said...

Ahaaaa......kadang2 saya setuju apa sahaja yg ditulis kerana itu pendapat peribadinye selagi tidak bercanggah :)

Afuan Shah said...

hihi...setuju xpa la..:)