Wednesday, August 10, 2011

Siapa mampu NIKAH awal ?

Salam alaik. #10 Ramadhan

Siapa mampu nikah awal ? Aku tak mampu nikah awal. Sekian. Aku tak mampu nikah awal sebab aku tak bersedia untuk menggalas dua tanggungjawab yang sangat berat.




Tanggungjawab 1 : Kepada ibu bapaku yang telah memberi sepenuh kepercayaan untukku belajar bersungguh-sungguh

Tanggungjawab 2 : Bernikah dan memberi komitmen kepada suami sekaligus kepada keluarga mertua
.

Maka aku membuat pilihan untuk menggalas satu persatu tanggungjawab itu didahulukan dengan TANGGUNGJAWAB PERTAMA. Bagi aku, tiada apa yang lebih menggembirakan kedua ibu bapa kita melainkan mereka mahu melihat anak-anak mereka berjaya. InshaAllah akan aku laksanakan sehingga mereka tersenyum puas.




TANGGUNGJAWAB KEDUA aku akan laksanakan setelah berjaya mendapat segulung ijazah dan lagi molek selepas mendapat pekerjaan tetap. Inginku berkongsi gaji pertama bersama orang tuaku. (gaji yang ke seratus empat puluh pon kena share jugak).


Aku tak mampu menggalas keduanya-duanya sekali memandangkan bahu aku tidak sekuat mereka yang lain. Dan aku rasa setiap individu tahu kemampuan diri masing-masing. Aku pernah berbincang bersama pensyarahku, beliau berpendapat, biarlah belajar dan berjaya dahulu sebelum mendirikan rumah tangga.


Kerana hanya yang sudah berkahwin sahaja yang tahu betapa beratnya tanggungjawab itu. Bayangkan, kalau sebelum nikah kita mempunyai 5 beradik, sekarang dah jadi 10 beradik. Kalau dulu ada 50 saudara mara,sekarang dah ada 100 saudara mara. Senang kata, semuanya sudah jadi dua kali ganda. Dan kalau setakat pihak lelaki menggunakan duet ibu dan ayah mereka untuk bernikah + kahwin..errr...bagi aku, DIA BELUM MAMPU MENYARA AKU.




Kesimpulannya, aku masih belum bersedia untuk bernikah. Anda bagaimana??




"Diantara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antara kamu rasa kasih dan sayang. (Ar-Rum 21)



nota : sumber gambar dari Google dan Photobucket


Loading...

20 comments:

..uni.. said...

haha..takkira...aku nak nikah awaiii jugakk...tp saving hampehhhhhhh..cane neh

✿cik tempe✿ said...

memang nak nikah awal.tapi rasenye better ade keja tetap dulu.biar ekonomi stabil dulu.. :)

intan said...

betul 2, habiskn blaja & keje dulu..
hm..akak bleajar dah habis,
bln 10 ni konvo..
keje tetap blum dpt lagi..
tengah menunggu tiba saatnya tanggungjwb kedua itu..=) ~
-err.. da sedia kot..haha..~

ucu keyna said...

klu berkemampuan,sile la nikah awal..
jgn risau pasal kewangan..
klu yakin n rase mampu..troskan je niat 2..
bile kite bantu Allah..inshaAllah Allah akn bantu kite ^_^
apepon..tnye la pndapat Allah slalu :)

farah hanim said...

xmmpu gak nak nikah awl
sbb tkut tnggujwb tu
tp nak nikah awl
haha :D

farah hanim said...

syaa xreti bt sgt doodle
kalo da pndai skit..da cntik
saya btkan awk stu :D

Afuan Shah said...

@uni + cik tempe : hehehhe..haruslah kewangan stabil dulu...nanti x la meraba2 kan...hihi..jgn la sebab nafsu semata...

@intan : hihi..akak tu kena cepat2 kawen kak.hihi...tahun depan dah boleh kawen ni..:)


@ucu keyna : ye betul..tapi Allah pon suruh kita berusaha kan..selepas berusaha dengan izinNya, Allah akan permudahkan segala urusan..:)

@farah hanim :jg takut tanggungjawab tp risau tak tertanggung tanggungjawab tu senarnya..tanggungjawab tu kan amanah...siapa yanga pecah amanah dikira apa eh??munafik kan??hihi..
hahaha...nanti dah terer buat doodle..bole la buatkan kat sy satu..hiii~

kotak said...

umo aku 23sekrang. aku kawen umo aku 22tahun. aku masih belajar. amik medik.
suami aku sebaya dgn aku. masih belajr jugak.

kawen mse blja ni,tak ssh pon. bg aku la. y penting..dua2 pihak kne faham dan bertolak ansur. tu je...
kawan2 aku,ramai gak y kawen mse blja. akad saja sudah la.[kalau rase bajet tak cukup]....

tapi..ape pon,sblm kawen,kne btul2 yakin dan berani. klu tak yakin. jgn kawen dulu.

Nora Shahaira said...

kalo keadaan hidup kita tidak sampai jatuh hukum wajib nikah..teruskan kehidupan anda dengan jayanya

Afuan Shah said...

@kotak : wah2!! sukanya!! ada org kawen muda komen ni...btw..tahniah sebab dah kahwin..seronok saya tengok org kawen muda..tapi saya x cukup berani lagi..tambah2 bab mental ni..huhu..terima kseh sebab komen2..:)

@Nora Shahaira : hihi..terima kseh atas nasihat!!

Rain said...

DULU, ada gak la rasa nk kawen sgt2. hormon gedik sikit.

SEKARANG, makin dewasa, byk benda pikir, rasional ke tak, apa yang lebih penting..

dan rain mahu berdikari dulu sebelum berkahwin. ada tanggungjawab terhadap mak ayah dan adik-adik. penting mana yang lebih penting.....

nak kawen pun kena tengok persediaan fizikal, mental dan emosi

SoLy SoLicious said...

nikah nnti jgn lupe send kad jemputan ye..heeee

Afuan Shah said...

@rain : sangat betul ya..kita sependapat..maseh banyak kurangnya saya ini.iskiskisk..masak nasik pon pakai letrik...haha..tulah bila pk balik..mak ayah saya bukannya golongan berada...

@soly : ada pulak..soly la kawen dulu...hihihi

ILA HonEyBuNNy said...

belum bersedia jugak nak nikah awaii..

banyak tggjwp bila bernikah awai kan..

kena ciap sedia dulu...heheh

Afuan Shah said...

@ILA HoneyBunny : hehehhehe...bukan bila nikah awai baru bnyak tanggungjawab..tp memang bernikah itu merupan tanggungjawab...hihih

^baju kurung^ said...

tu la.. bajet nk kwin umo 24.skang dh 21. 3yrs to go, heheh.
jodoh prtemuan,Allah tntukan.trima dgn redho..

anamizu said...

cik ana pun dah 25 nih..
calon pun xde lg nih..adehh
tolong carikan sorang =P



*xleh komen ke kat entry blog cik ana????

Afuan Shah said...

@baju kurung : alahaiii...21 eh..saya 20..nak dekat la tu..xpa2..cari la dulu..lepastu berusaha untuk nikah umo 24 k?? inshaAllah tercapai :)

@anamizu : wuuu~~xpa2..sabaq2..kena start cari dah ni..jgn milih sgt nak yg hensem2..hik3!!

ha ah..sedihya

Bigpapa Bobaldo said...

jemput kenduri noh

Afuan Shah said...

@Bigpapa Bobaldo : caittt!! hang dulu la jan oii